madkeso

sputnik sweetheart

Kategori: Allmänt

"And it came to me then. That we were wonderful traveling companions but in the end no more than lonely lumps of metal in their own separate orbits. From far off they look like beautiful shooting stars, but in reality they're nothing more than prisons, where each of us is locked up alone, going nowhere. When the orbits of these two satellites of ours happened to cross paths we could be together. Maybe even open our hearts to each other. But that was only for the briefest moment. In the next instant we'd be in absolute solitude. Until we burned up and became nothing."

Ung

Kategori: Allmänt

Äter nötter som smakar kaviar, dricker kallt kaffe, läser obehaglig bok och har nackspärr. Your average monday morning alltså. Denhär veckan var jag scheduled to work varje dag. Vart tog livet vägen? Lyckades dock byta bort morgondagen, vilket enablar mig att åka till disneyland med zarcex + massa andra individer. Får se om det blir av dock.
Dethär med att vara ensam hemma är inget för mig. Ingen man kan fråga hur man stretchar bort nackspärr (DET GÖR JÄTTEONT FAKTISKT) eller skratta åt trasiga rör med (mitt kök svämmade över förra helgen och jag ville gråta. correction: jag grät. lika mycket som köket grät). Caveman från boardwalken gav mig en kram för första gången igår, no doubt för att det lyste ensamhet om mig. Sen frågade han om jag ville gå ut och dricka öl vilket jag artigt avböjde. Karlar.
En kompis från Sverige är på genomresa (a true first!) och igår åkte jag upp till Hollywood Hills med henne för att visa vyn. Sen drack jag okända människors öl på en rökig liten bar på Abbot Kinney. Erin och Shaun har en regel att man får dricka öl som står orörd på ett bord om man ser när människor lämnar dem och sen inte kommer tillbaks på en kvart. Vilket var precis vad som hände. Gratisfylla och kvällen innan memorial-day och idag ska vi barbecua hos en annan granne.
Livet här är litet, på nåt vis. Även fast staden är stor så håller man sig till the neighborhood på ett sätt som man inte gör hemma. Därmed är staden ändå liten, och livet ganska upprepande. Sen de få gånger man cruisar längs en smockfull Hollywood Boulevard vid elvatiden på memorial-night känns det annorlunda. Man höjer radion och glider nerför backarna i Hollywood Hills, svänger höger på Sunset för att visa reklamskyltarna och den gula bussen, svänger vänster på en bakgata för att komma runt till Hollywood Boulevard och suga in storstadshetsen, för att sedan göra en u-turn och cruisa genom ett dödstyst Beverly Hills och på konstiga avenyer där ingenting händer trots att man är i en av världens största metropoler.
Det är en så sjukt konstig plats dethär. Och en så sjukt ensam. Och jag ville förstå varför varenda sång man hör på radio handlar om California, jag var nyfiken, men jag tror jag förstår nu. Jag tror jag har listat ut vad jag ville lista ut och åstadkommit vad jag ville åstadkomma och jag tror jag vill vidare. Vill inte vara still här, vill inte vara still nånstans. Är för ung. Du trampar vatten, sa Shaun. Jag tycker hemskt mycket om Shaun.

kvinnan i mitt liv

Kategori: Allmänt

.
Fick frågan nyligen om jag hade någon idol. Saknar sådana frågor. Sådana där enkelriktade, roliga frågor, typ: vilken är din favoritfärg? favoriträtt? bästa kompis? osv.
När jag var liten svarade jag alltid att min syster var min idol, vilket visserligen fortfarande är sant också. Men nu svarar jag oftast Håkan Hellström. Och denhär gången var jag förstås tvungen att lägga till min Creative Writing-lärare.
Vad jag har kommit fram till att det handlar om, för att jag ska beundra någon alltså, är inte någon som har talang eller någon som är snygg och cool.
Det handlar om folk som har kommit snäppet längre i att lista ut vad livet handlar om.
Folk som inte därmed sätter sig på en högre nivå och agerar auktoritärt och snobbigt, utan ägnar stor del av sin tid åt att försöka förmedla vad de kommit fram till till andra - vare sig uttalat eller genom kärleksfulla gester och vackert formulerade tankar.
Och bortsett från Håkis, CreativeWriting-grabben, Ghandi och typ Einstein så vet jag en. En som är så nära mig (och som jag alltid kan luta mig mot och prata med och fråga och kramas med) att jag ofta tänker att jag måste vara den lyckligaste personen i världen.
Min mor! Hon, mer än någon annan människa jag någonsin träffat eller ens hört talas om, har förstått vad livet går ut på!
Det finns ingen så stabil, vacker, vänlig, tålmodig, omhändertagande, världsvan, klok, omtänksam, kramgod och genuint bra person som hon.
She's the one, helt enkelt.
Denny kan skratta gott åt sitt kap.
.
Grattis på mors dag fina du <3
.
Jag älskar dig.

sånt man vet

Kategori: Allmänt

Det har hänt så mycket saker i min hjärna de senaste veckorna att jag inte kunnat urskilja nånting. Inte kunnat komma fram till nånting, formulera nånting eller huvudtaget trassla ut mig själv ur vad det än som håller på att hända. Det har varit intensivt på ett sätt jag inte varit med om förut. Nåt har hänt, och jag är inte mig själv. Eller så är jag mer mig själv än någonsin. Det råa, avskalade, hänsynslösa självet. Och idag, nyss, kom jag fram till något. Något jag är mer säker på än vad jag varit på någonting annat sen jag kom hit. Nämligen att jag inte vill vara här längre.
Problemet är bara att jag inte vet om det är jag som talar eller en bakfylleångest blandat med ensamhet. Kanske hamnar jag rätt igen i hjärnan, om den nu nånsin kan vara rätt, om en hjärna kan sånt, och så kommer pappa tillbaks nästa vecka och så ångrar jag tillbaka mig. Så jag väntar en vecka, även fast jag inbillar mig att jag är stensäker.

Huckleberry Finn

Kategori: Allmänt

Det är lördagkväll och jag har nog feber. Det var väl på tiden kanske, det har säkert gått flera månader sen sist.
.
Kan någon skriva min uppsats åt mig? Det är ju synd om mig, ni borde säga ja.
Och när man är sjuk blir ungefär allt meningslöst.

skönhet och depression

Kategori: Allmänt

Idag är jag bakfull så det sjunger om det, efter ca världens bästa utekväll igår som jag dessvärre knappt kommer ihåg. En torsdag i månaden har de art crawl här i krokarna, som jag sa, och igår lyckades vi på något sätt smyga förbi världens längsta kö och glida in på något företags special event med gratis öl och mat och ett band som heter Allah-Las som beräknas vara the next big thing. Jag minns ett enormt bröst, alltså en skulptur, som folk höll på att klättra runt på, ett rum där man fick ha 3d-brillor och vandra runt bland låtsasplaneter, och en ritsession med laserpinne på en svart duk. Resten är oklart, men ni hör ju hur lovande det låter. Jag hade förmodligen kalaskul.
Så bakfylla och det faktum att jag just läste ut Cather in the Rye, deppigaste boken i världshistorien, gör mig märklig till mods. Eller alltså,boken är hur fin som helst, men väldigt tung på sitt vis. Därmed är det enda jag vill göra ligga i sängen med någon bredvid mig och äta apelsiner och prata om tunga saker, eller inte prata om tunga saker, typ, men inte om otunga och löjliga saker heller, för mycket av det känns ovanligt oväsentligt av någon anledning - men istället jobbar jag.
På fredagar jobbar jag oftast båda jobben, med en lång lunchpaus emellan. I pausen har jag ätit kronärtskocka och stirrat på en tom skärm och varit på banken. För första gången sen jag kom hit har jag lite pengar. Fast bara lite. Yttepytte. Och en ny vän har jag fått, i form av Hank Moodys dotter. Alltså hon som spelar henne i serien. Hon kommer in och köper glass hos mig ibland och idag bytte vi nummer och ska hänga. Och det är bra, för Marc flyr sin kos om några veckor och Erin är jämt upptagen, och resten bryr jag mig inte så mycket om när det kommer till kritan. Kanske.
Erin jobbar förövrigt för sin idol nu. Jag tycker så mycket om Erin. Hon är å ena sidan your average american teenager: svär mycket och säger "lol" och "like" i varje mening, är jämt sen, pratar hyfsat mycket skit om folk och gör ganska dåligt ifrån sig i skolan tror jag. Men hon är smart och rolig och driven som attans, när hon vill vara det. Hon kommer från Rhode Island och växte upp med tron om att hon aldrig skulle åstadkomma någonting eller komma därifrån, och därför är hon jämt så himla nöjd över att hon bor på Venice Beach och gör häftiga saker och har en snygg pojkvän. Och det ska man ju vara! Nöjd alltså. Där man är. Och nu internshippar hon för en kvinna hon avgudat sen hon var tretton, och varje gång jag träffar henne är hon alldeles extatisk över allt nytt som har hänt. Fast samtidigt är det lite disheartening säger hon, för det visar sig att kvinnan i fråga egentligen inte gör nästan nånting själv, det är hennes workers som gör allt, och hon själv är bara ute och super hela tiden och vaknar klockan två om dagarna när Erin och de andra redan har jobbat i massa timmar.
Och så är det väl antar jag. När man kommer nära saker är de inte så glammiga som man tror. Beauty doesn't exist except from a distance, säger min creative-lärare. Det är nog lite så med allt. Hollywood, tillexempel, är faktiskt en ganska rutten plats. Och Hank Moodys dotter är bara en liten trevlig nittonåring som är lika förvirrad som jag, when it comes down to it.
Och nu har det kommit down till att jag ska fara iväg till piren och Rusty's och dö i massa timmar. Sova har sällan varit en så lockande tanke.

träd

Kategori: Allmänt

bästa jag läst ungefär nånsin

Kategori: Allmänt

https://www.flashback.org/t1871913p14
.
som den teknikern jag är kan jag inte ens göra en vettig länk. men copypastea adressen i ny ruta. lovar att det är värt det, kan typ inte andas för att jag har så kul här borta.
.
i övrigt? det är venice art crawl idag och jag och erin tänker dra fenomenet ett steg längre. vi ska måla oss över hela kroppen och vara crawling pieces of art. eller okej, det är mest min plan. och hippsomhapp har vi båda blivit nyttighetsmonster så när jag föreslog lunch and drinks efter jobbet sa hon: you mean veggies and vodka?
så aa. så ser min torsdag ut.
adieu.
.

gone gone gone

Kategori: Allmänt

.
Viktor och Venedig.
.
Och nu är jag så himla ensam igen.
Men det är man väl å andra sidan alltid.
Eller 'alltid' som i hela livet, fast inte som i varje dag.
Kanske?

finheter en fredagsnatt sådär:

Kategori: Allmänt

1. Granne med kontoret på boardwalken bor en liten liten parvel. Han är två år och brunögd och heter Jacob. Världens sötaste lilla man, seriöst. En gång hade jag en diskussion med honom om min cykel och hans cykel. Han kollade på min och sa: Attaa Bike! Och sen på sin egen och sa: Aaah Bike. Sedan upprepades detta cirka tio gånger innan jag var tvungen att avrunda för att jag skulle iväg på Attaa Bike. Sen har vi inte hängt så mycket, förrän häromdagen, då hade vi en redig konversation om alla möjliga viktigheter. Han stod på balkogen/pation och hade huvudet i armbågarna och försökte säga något i stil med: "Hey, so how's it going?" tror jag, fast på en tvåårings fantastiska språk. Han verkligen gestikulerade och försökte liksom vara lite cool. Sen gav han mig en mentos och pratade om dinosaurier och när jag skulle gå fick jag minst fem slängpussar. Dog lite. Dethär är min nya bästis, for realsies.
.
2. Delfingrannen här i lägenheten gör mig alltid glad i hela själen när han postar saker i husets facebookgrupp. Han har stenkoll på alla i huset, fast på ett oläskigt och faderligt sätt. När det var Coachella postade han en peppig text om festivaler och passade även på att påpeka hur smart det var att använda tvättstugan den helgen eftersom massa individer skulle vara borta då. En annan gång uppmuntrade han alla att gå ut i the courtyard och spana in de nyfödda kolibriungarna i fågelboet i det högsta trädet till vänster, från bakdörren sett. Han postade även en bild på dessa arma figurer (inte de sötase i stan måste erkännas, i sin infancy, men ändå...). Och idag kom han förbi N'ice Cream med två vänner från high school, vilket i sig är en bra sak, för alla gånger jag träffar någon som har vänner kvar från high school blir jag alldeles tokglad. Vill ha kvar alla mina också ju. Jag bjöd karln och hans kamrater på citronsorbet och han tackade vänligt och la något i min tip-jar. Efteråt insåg jag att det var en 5dollar-sedel, vilket aldrig återfunnits i min tip-jar förut och förmodligen aldrig kommer göra det igen. Bästa grannen i världshistorien verkligen.
.
3. Mamma berättade att hon har startat en bokcirkel hemma i Sverige, för att hon blev så avundsjuk på någon hon kände som jämt skulle på bokmöten. Hon ville också. Förutom min moster och några andra fina vänner till min mor är Jennifers mamma med. Jag och Jennifer träffades i sandlådan när vi var fyra och sen dess har vi varit bästisar, och våra mammor har växt ihop lite i takt med oss, och även fast jag är här borta på andra sidan Atlanten och Jennifer spårar på andra håll så har de nu hittat på att de ska ses på bokmöten lite då och då. Böcker, mammor och Jennifer i samma historia alltså. Finare får man leta efter.
.
4. Viktor sover flera timmar efter att jag har gått upp, och sitter alltid kvar vid datorn när jag har gått och lagt mig. Häromnatten vaknade jag och skulle dricka ett glas vatten och då satt han fortfarande uppe, klockan var väl ett eller så, och han såg himla koncentrerad ut framför sin lilla skärm. Jag gick för att se vad han höll på med, och det visade sig att han kollade på naturprogram: BBC Life. Avsnittet var "Reptiles and Amphibias" och just då kom en orm-kvinna upp ur en snödriva. Alla andra ormar tävlade om att få para sig med henne och Viktor var helt fascinerad. Och nu är det fredagsnatt och han sitter och väntar på att jag ska komma och kolla på ett avsnitt som heter "Hunters and the Hunted". Du kommer älska det här Marika. Det är så jävla sjukt!!! Kameleonten måste vara det sjukaste djuret i hela världen. Kolla tungan! Waaah. Jag fattar inteeee.
Typ så.
.
Det var allt jag ville säga. Saker som är fina helt enkelt.
Godnatt.

onsdi

Kategori: Allmänt

Idag surfade jag! Bland rockor och delfiner och, as it happens, jamaicaner. Det var nedrans fint alltihop och solen sken och nu ser jag ut som en av rockorna ungefär, färgmässigt alltså, i ansiktet. Men det var det värt. En gång på ungefär tre timmar lyckades jag ställa mig upp och rida en våg, men mitt i euforin dök en fräknig karl upp ur vattnet, precis framför mig, och jag tvingades hoppa av min bräda och rycka med mig den så den flög över huvudet på honom, för att undvika kollision och möjligt dödsfall. Min bräda, säger jag, för jag har en alldeles egen nu. Stor och fluffig och inte helt super-riktig, utan gjord av skum typ. Men bra för nybörjare. Jag har inte döpt honom än, men det kommer nog när vi lär känna varann lite bättre. Av någon anledning tänker jag Kent, vilket ju är ett fruktansvärt oattraktivt namn för en bräda egentligen?
.
Efteråt frågade Viktor om jag vill låna hans skateboard men det ville jag absolut inte. Jag är mer rädd för marken än för vattnet sa jag. Kanske för att man är mer rädd för saker man känner till än de man inte känner till? Mer rädd för saker som så uppenbart är hårda och smärtsamma än det som är konstigt och oklart? Om man inte vet hur det kommer sluta är det ju ingen idé att gå runt och vara orolig.
.
Jag går överhuvudtaget inte runt och är orolig särskilt ofta. Ännu mindre när jag bor här tror jag. Jag tänker att det löser sig, och gör det inte det så flyr jag landet. Hejhopp. Känner i halva mig att jag vill fly landet nu, oavsett. Eller jag nostalgitrippar ju, det har jag gjort ända sen VickeVire intog lägenheten med sin klumpiga och totalt förvirrade pojk-charm, och det gör att jag vill hem. Till allt som är bekant och vardagligt, fast samtidigt romantiserat och överhypeat i mitt drömska huvud.
Och efter surfingen lyssnade vi på Håkan Hellström (och lite på Veronica Maggio och Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros. Herre vad sån svensk musik är peppig) på högsta volym på kontoret, medan vi dansade runt med dammvippor och drack ginger-ale i solnedgången.
Det var en bra dag alltså.

det är fint här och jag är veligare än någonsin, gällande precis allt, men jag mår bra ändå tror jag. och viktor är söt.

Kategori: Allmänt

.
.
.
.

seaweed

Kategori: Allmänt

Såhär såg jag ut för typ exakt ett år sen. Vet inte exakta datumet men det var väl runt nu, om inte ännu lite senare. Den kvällen dansade för vilt och mitt knä gick sönder. Det är fortfarande trasigt som tusan har jag märkt. Brutet i två nästan, det knäcker fasligt högt när jag böjer och vrider på det. Men what to do? En kvinna kan inte sluta gå bara för att hon har ont i knät, funkante så.
Saknar iallafall de här tre. Fina fina personer. Nostalgi är en bra sak. Kanske väcker Viktors närhet min nostalgi till liv. Han sitter och spelar gitarr och vi skrattar åt gamla saker och säger att högstadiet var helt galet och är rädda för framtiden och funderar och spelar in fula videos. Det är lite som att mitt förflutna är här och hälsar på. Och det tycker jag om.

att bejaka

Kategori: Allmänt

I mitt liv har jag nog bara kollat på tre tv-serier helt helhjärtat och påriktigt. Eller fyra kanske. Jag och syster älskade Förhäxad när vi hade trean (en kort helig stund, då vi övrigt har växt upp med skogs-tv) och gick i mellanstadiet eller så, men sen dess har det bara varit Scrubs, OC och Californication som gällt. Sett alla avsnitt säkert fem gånger, iallafall av de tre första säsongerna, av samtliga. Sen har jag slutat, för man ska sluta när saker är som bäst (eller ska man det? I övrigt liksom? Oklart om man ska pusha saker eller låta dem vara?), men ändå. Det är mina tre go-to-series. Och idag såg jag Hank Moody och Karen (hans fru) OCH Ryan Atwood från OC. På samma dag. Är inte vanligtvis den som är den, alls, men just de två är ju typ lite drömmen när man dessutom bor där allt utspelas. Döm mig allt ni vill för starstruck-feelingen, jag dömer mig själv också, men är ändå så nöjd. Ryan och Hanky. Fulländad dag i LA liksom.
.
Jag och Viktor rullade hem från Abbot Kinney och såg en lapp på en dörr om att Californication skulle spelas in precis där på måndag. WAOW tänkte vi, hit går vi på måndag och letar Hankiboy. Sen rullade vi vidare alldeles lyckliga och rullade (jag säger rullade för att Viktor spontant slog till på en skateboard och nu glider runt i LOSANGELES-keps och coola skaterkläder som en riktigt Venice-parvel) rakt in i ett gäng stora traktorer med filminspelningsgrejer. Såna där coola regissör-stolar med texten Californication på ryggen, och ett gäng trötta ljustekniker. "Are you already preparing for Monday?" Frågade vi och de sa nej, vi filmar nu, de är snart klara för dagen. Vi smyger vidare och ser mer bilar och kameror och stolar. MEN VAR ÄR HANK (jag höll på att bli tokig. Oklassiskt Marika-moment verkligen). Men vi såg ingen Hank eller skådis överhuvudtaget. Äsch, vi drar hit på måndag bara, tänkte vi och rullade vidare. Bianca stod som en trogen ryttare och väntade vid en lyktstolpe vid boardwalken, då jag tidigare varit tvungen att lämna henne där efter jobbet. Varför lämna Bianca på boardwalken, kan man verkligen ifrågasätta? Därför att Marika numera kör golfbil mellan boardwalken och Abbot Kinney, för att leverera glass fram och tillbaka. Trafikfara 1.01 NEJ INTE SKULLE VÄL JAG. Golfbil kan ju vara det roligaste någonsin, förövrigt, trots att alla andra bilar hatar en därför att man kör i five miles per hour på en sixty-road (överdrivet åt båda håll, men ni förstår). IALLAFALL hämtade vi Bianca vid en lyktstolpe och precis där, ute på stranden, stod ett gäng människor. De kanske gör något kul, sa Viktor, vi går och kollar. Men det är så långt ut diiiiiit. Tänkte vi. Fast sen sa Viktor: "Vi bejakar", vilket är nåt han har fått för sig att säga hela tiden sen han kom hit, och vilket också ledde oss till att ta en helt enormt bra tur till Universal Studios igår (också en så sjukt bra grej, glömde bara bort den i all Hank-hysteri. Jag såg dinosaurier och åkte Transformers 3D-ride och åt funnelcake för första gången i mitt liv - typ friterad krullig våffla. Halvgott) OCH så gjorde vi det, bejakade alltså. Vi traskade ner till vattnet och tänkte oss någon form av private party, men där stod han, Hank Moody i egen hög person, med ett kameragäng och en öl. Han spelade in en fyllescen där han ramlade och jag och Viktor satte oss och drack öl och åt chips och kollade på. Försökte säga hej men då kom någon och sa att ni får gärna kolla och vi gillar fans, men stör inte i jobbet. Och det är ju i sin ordning.
.
Där. Ett hysteriskt frenetiskt nerskrivningsmoment avklarat. I'm having fun, helt enkelt.
Här är vi igårkväll på LA:s bästa utkiksplats:
.

i'llbetruei'llbeusefuli'llbecavalier i'llbeyoursmydear

Kategori: Allmänt

.
.
Okej.
Viktor väckte mig just med frukost på sängen och spelar nu Dashboard-låtar på gitarren.
Liksom!
Punkt där.
Pappa och Niels, en annan svensk som ramlade in häromdagen (och tillsmamans med Vic lägger siffran på arton hushållsgäster sen jag kom hit) styrde kosen mot SanFran imorse. Men vi kunde inte följa med för jag bara jobbar och jobbar.
Men idag är en av mina ytterst få lediga dagar och även fast solen inte skiner ska vi göra nåt kult.
För det har jag bestämt.

Viciroo

Kategori: Allmänt

Jävlar i havet vilken dag. Känner mig oövervinnerlig. Plötsligt bara inser man att det går alltihop. Sitter och trycker i mig yoghurt och äpple för att köra till skolan och gå på Creative. Har skrivit två historier till det idag (visserligen bland de sämsta hittills, but still), pluggat till engelskaprov, haft engelskaprov, handlat groceries, tvättat kläder och städat hela lägenheten och efter Creative ska jag hämta världens finaste Viktor på flygplatsen. Det faktum att han ska komma hit, till mig, i två hela veckor, är typ lite för mycket att copa med egentligen. Har verkligen en svag punkt för den parveln. Någon gång ska jag försöka förklara varför och hur, men jag vet nog inte riktigt själv. Han är briljant helt enkelt.
.